Gothenburg Triathlon - Olympisk/Sprint/Kids distans (ingår i STC)
- söndag 25 juni 2023
- 08:00
PM - Gothenburg Triathlon 2023 - 25 juni
Välkommen till Gothenburg Triathlon!
Snart är det äntligen snart dags för Gothenburg Triathlon 2023. Den 25:e juni hoppas vi på en riktigt folkfest med härligt väder, taggade triathleter och en entusiastisk publik.
Det är andra året vi kör tävlingen i Mölndal Outdoors regi, I år växer och förbättrar vi ännu mer. Vi ger en Sprint (motionär) och en Olympisk (tävling och motionär) distans för herrar och damer. Nytt för i år är att vi välkomnar team i form av stafettlag om 3 eller 2 med byte inför varje distans, samt ett Kids race för barn upp till 15 år. Allt för att det ska bli en så bra dag som möjligt för er deltagare och alla som kommer och hejar på under tävlingen.
I det här PM:et hittar du all information du behöver inför tävlingen och under tävlingsdagen. Läs igenom det noga och kontakta oss gärna om det dyker upp några frågor eller funderingar inför tävlingen.
Vi önskar dig stort lycka till i Gothenburg Triathlon 2023!
/Mölndal Outdoor
Tack till sponsorer och partners!
Inför start
Karta eventområdet
Registrering och efteranmälan
Anmälan till Gothenburg Triathlon kommer vara öppen fram till en timma före start på tävlingsdagen och görs på MittLopp: (https://www.mittlopp.se/Anmalan/Arrangemangsgrupp/gothenburgtriathlon2023 )
Ett startkit med nummerlapp, tidtagningschip, simmössa och goodiebag med lite smått & gott från våra sponsorer hämtar du ut i registreringen. Det innehåller också tre klistermärken som du ska använda till att märka upp din cykel (på sadelstolpen), din hjälm (fram) och din väska som du kan lämna in på väskförvaringen, om du så önskar. Det finns förvaringsplats vid din cykel för en bag eller box.
Nummerlappen ska bäras bak under cyklingen och fram under löpningen. Tidtagningschipet ska vara fäst med band runt vänster fotled under hela tävlingen. Den får inte bäras under våtdräkten på simningen utan lämnas i växlingsområdet och tas på efter avslutad simning. Nummerlappen ska också visas upp vid incheckning för att få tillgång till växlingsområdet och vid utcheckning för att kontrollera att den matchar numret på din cykel. Även för att hämta ut ev inlämnad väska.
Licens
Deltagare i tävlingsklass måste ha en giltig tävlingslicens. Giltig licens för Gothenburg Triathlon 2023 behövs vid registreringen (och köps på denna länk till Sweden Triathlon).
Incheckning
För att checka in din cykel i växlingsområdet (Transition Area) behöver du visa upp din nummerlapp och ha din hjälm fastspänd på huvudet. Våra funktionärer kommer göra okulär besiktning av cykel och hjälm vid inpasseringen.
Cykeln ställs med bakhjulet i cykelstället på den plats som är uppmärkt med ditt startnummer. Intill cykeln finns plats att förvara den utrustning som du behöver för att genomföra tävlingen, övrig utrustning kan lämnas i väskinlämningen. Det är tillåtet att använda en egen plastlåda (genomskinlig eller vit) med måtten 50x39x26cm till förvaringen.
Omklädning & dusch
Vi kan tyvärr inte erbjuda dusch eller omklädningsrum så vi rekommenderar att du kommer ombytt till tävlingsområdet.
Väskinlämning
En väska med ombyteskläder och utrustning som inte behövs för tävlingen kan lämnas in i väskförvaringen. Väskan ska märkas med klistermärke från startkuvertet som du får i registreringen. Du kommer behöva visa upp nummerlapp för att hämta ut din väska efter tävlingen.
Tävlingen
Tävlingsregler allmänt
På Gothenburg Triathlon gäller Svenska triathlonförbundets regelverk som du kan läsa om i sin helhet här (https://www.svensktriathlon.org/tavling/tavlingsregler). Det är varje deltagares ansvar att känna till tävlingsreglerna och det kommer finnas domare längs tävlingsbanan för att säkra att de följs.
Kom ihåg att domarnas huvuduppgift är att hjälpa dig och dina medtävlande så att tävlingen blir säker och rättvis, så det är viktigt att du följer deras anvisningar.
Simningen
Simstarten går till vänster nere vid stranden på Rådasjöns badplats. Vi har självseedning, vilket innebär att man ställer sig där man tycker man platsar (Snabb-Snabbare-Snabbast). Ett tips är att ta en position längre bak i ledet om det är ditt första triathlon eller om du är ovan simmare. Då kommer du lättare kunna hitta din egen rytm och uppskatta tävlingen mer.
Visa hänsyn - det är många som startar samtidigt och det kan bli lite tajt med armar, ben och badmössor överallt.
Simningen går medurs - du kommer behöva runda alla bojarna på vänster sida, dvs ha bojen till höger. Längst ut (för Olympisk, gul linje) har vi stora trekantiga bojar och mindre (oranga) för varvningen mot stranden. För Sprintdistansen (röd) skall triathleten runda mellanstora (gula) bojar. Kids Race går utefter strandkanten, gröna streckade linjen mot de små bojerna som markerar uppgångsrampen.
Det kommer finnas ca 5 kayaker/SUPs samt 1 domare och 1 spotter som följer er m.a.p. regler och säkerhet. Tveka inte att kalla till er funktionären närmast dig om du får problem!
Cyklingen
Olympisk distans: 4 varv på den 10 km långa banan. Sprintdistans: 2 varv på samma bana. Banan är markerad med pilar. Cyklisten håller själv reda på hur många varv som cyklats innan växling till löpning. Kids race cyklar den första (ostliga) loopen av löparbanan, ut och in via samma öppning som för olympisk/sprint-distans (1.7 km på skogsstig: markering 5, 6, 7 på löparbanan nedan).
Domare kontrollerar att hjälmen är knäppt innan cyklisten kan lämna växlingszonen för cykel ut. I öppningen ligger också tidtagningsmattan för cyklingen.
Notera på/avstigningszonen i backen ner/upp till Gunnebovägen nedanför växlings-området!
Var uppmärksam på:
Ett par skador i asfalten finns på banan att vara uppmärksam på - dessa är utritade på vägbanan med markarbetesfärg.
Busshållsplats Helenevik - buss 753 med avgångar mellan 09:20 – 11:30 är inställda i båda riktningarna under cyklingen. Utifall att det skulle komma en bil eller buss som blockerar genomfarten och om du skulle behöva passera just då får man köra upp på trottoaren till höger om bussen - var försiktig med kanter och passagerare! Flaggvakter finns på båda sidor om busshållsplatsen för att hjälpa till.
Busshållsplats Gunnebovägen/Järnvägsunderfart - buss 751 med avgångar mellan 09:20 – 11:30 är inställda i båda riktningarna under cyklingen. Här kan man passera till vänster om busshållsplatsen om bil skulle blockera just när du kommer. Flaggvakter finns på båda sidor om busshållsplatsen för att hjälpa till.
Drafting
Det är inte tillåtet med drafting under cyklingen. En lucka på minst 10 meter ska hållas till framförvarande tävlande, förutom vid omkörning. En omkörning får ta max 20 sekunder att genomföra och den omkörda cyklisten ska omedelbart falla tillbaka till 10 meters lucka efter att ha blivit passerad.
Straffzon/Penaltybox
En straffzon finns vid T1/T2 (in/ut cykel) för straff under sim. Straffzon under cyklingen ligger nere på Gunnebovägen vid in/utfarten till eventareanan och är uppmärkt med “Straffzon”. Här måste man stanna och ta sitt ev straff under det varv man fått det utdömt. Vi har en ambulerande domare på MC som kan utdela straff enligt:
• Gult kort för nedskräpning innebär 10 sek (Sprint) / 15 sek (Olympisk) i straffbox
• Blått kort för drafting innebär 1 min (Sprint) / 2 min (Olympisk) i straffbox
• Rött kort innebär diskvalificering
Löpningen
Olympisk distans: 3 varv på en 3.35 km lång bana. Sprintdistans: 2 varv på en 2.5 km lång bana. Löparen håller själv reda på hur många varv som sprungits innan målgång. Kids race springer 1.6 km, först västerut från transition zone via 1, 2, 3, 4 och in i mål.
Löpningen är markerad med pilar och startar åt öster (skogsstigar) med ett kort varv (röd för Sprint) och en lite längre sträckning (gul) för Olympisk där man rundar en beachflagga "Mölndal Outdoor" vid vändpunkten "7". Det kommer stå flaggvakter för att guida er rätt vid punkt "5" och nummerlapparna har olika tryck för Sprint & Olympisk distans så att det ska bli snabbt & rätt. Löparna kommer sedan tillbaka förbi växlingsområdet och har då en vätskestation på höger sida i höjd med simstarten.
Banan fortsätter sedan motsols genom att löparen svänger höger och tar den nya träbron över till bostadsområdet. Här springer man en sträcka på asfalt, håller vänster in i området och sedan står en flaggvakt vid punkt "2" som visar löparen mot Stensjön. Sträckan mellan "3" och "4" är också bemannad. Skogslöpning tillbaks till eventarenan.
Notera att det kan vara trångt för mötande löpare från backen vid löpstarten till punkt "1" - visa hänsyn!
Vätskestation & skräpzon
På vätskestationen kommer det serveras vatten och sportdrycken U Sport från Umara. Vätskestationen passeras en gång per varv.
Efter vätskestationen finns en skräpzon där vi uppmanar löparna att kasta muggarna antingen i soptunnorna eller inom zonen. Straff för nedskräpning utanför skräpzonen ges enligt reglementet i form av gult kort som innebär att tävlande måste stanna i 10 sek (Sprint) / 15 sek (Olympisk) direkt när straffet utdelas.
Stafett
Både Olympisk och Sprint distans har tävling i Stafett-form. I Stafetten är man ett lag om 2-3 personer där varje lagmedlem tar hand om var sin sträcka: Sim, Cykel, Löp. Byte av
sträcka sker genom att den startade lagmedlem ger tidtagningschipet och nummerlappsbälte till nästa lagmedlem osv - detta sker i växlingszonen. Utöver detta sker alla enligt regler för ensam-deltagare.
Triathlon för Kids – Kids race (Ungdomstävlingen)
Barn och ungdomar följer samma upplägg som de vuxna och deras sim – cykel - löpbanor är beskrivna i respektive sektion. Notera att barn inte får cykla på bilvägar och därför går deras bana i skogen (löpbanans östra del) som är lite backig och vi rekommenderar en mountain bike (MTB).
Övrig info
Priser
Samtliga deltagare som går i mål får medalj och ett finisher-linne. Barnen får en handduk.
I tävlingsklass (Olympisk) delas priser ut till placering 1-3 för dam respektive herr och för stafettlag i Sprint och Olympisk distans. I motionsklass lottas motsvarande priser ut till herrar och damer (Olympisk & Sprintdistans).
Priserna är skänkta av våra sponsorer.
Sjukvård
Sjukvårdare finns på plats i form av en ambulans med vårdutbildad personal (Livtjänst). Denna kommer stå placerad vid in/utfarten uppe på eventarenan - vid ev utryckning kommer cykelbanan snabbt flyttas och ev cyklister/gående varnas.
På eventområdet
Flera av våra samarbetspartners/sponsorer kommer finnas på plats på eventområdet:
• Dahls Baklucka kommer med en vagn där de säljer både fika och bröd
• Havanna Fusion Food Truck kommer tillaga och sälja mat
• Olander Swim kommer ha ett tält med utlåning/test av våtdräkter samt övrig information och visning/försäljning av deras produkter
• Runfeeling/Walkfeeling kommer att ha ett tält med information och coacher ang deras verksamhet (att optimera varje individs rörelsemönster)
• Försäljning av triathlonprylar som ev glömts eller gått sönder samt dricka och energi (från Umara) kommer att finnas i Registreringen
Hitta hit
Gothenburg Triathlons eventområde ligger vid Rådasjöns badplats. Vi rekommenderar att du i första hand tar dig till tävlingen med cykel (eller med kollektivtrafik för åskådare) eftersom parkeringsmöjligheterna är begränsade. För den som behöver ha med bil hänvisar vi till de allmänna parkeringarna som ligger i området runt Gunnebo/Rådasjön.
Med kollektivtrafik
Närmaste busshållplats är Gunnebo Park som ligger ca 1 km promenad ifrån tävlingsområdet vid Rådasjöns badplats.
• Buss 753 Heden-Mölndal via Helenedal. Restid från Korsvägen ca 15 minuter.
• Från Mölndal station går buss 753 mot Heden via Helenedal, restid ca 10 minuter.
Kontaktpersoner
Kontakta oss om du har frågor eller funderingar inför tävlingen.
Projektledare och ass. tävlingsledare Annika Åstrand 070 726 67 98
Projektledare och sponsoransvarig Hanna Svanström 073 981 53 59
Projektledare och sponsoransvarig Melina da Silva 070 780 60 26
Tävlingsledare Niek Welkenhuysen 070 870 24 14
Via email:
gothenburgtriathlon@molndaloutdoor.se